Maalämpö on edullinen lämmitysvaihtoehto

Sopisiko maalämpö meidän kiinteistöön? Ja mitä se oikeastaan on? Maalämpö on lämmitysmuoto, jossa lämmitysenergiaa kerätään suoraan tontilta. Auringon säteily ja maapallon ydin lämmittävät maaperää ja peruskalliota. Tämä lämpö kerätään talteen maalämpöjärjestelmän avulla. Maalämpö soveltuu niin omakotitalojen, taloyhtiöiden, liikekiinteistöjen, hallien kuin varastojenkin lämmitykseen. Maalämmöllä lämmittäminen ja lämpimän käyttöveden tuottaminen on jopa 70 % edullisempaa kuin muilla lämmitysmuodoilla. Kerros- ja rivitalokohteissa maalämpö voidaan usein toteuttaa niin, että hankkeen mahdollistamat säästöt ovat isommat kuin investoinnin hoitolainan ja ylläpidon yhteiset kustannukset vuositasolla. Maalämpö kestää hyvin aikaa, ja on turvallinen valinta vuosikymmeniksi eteenpäin.

Maalämpöjärjestelmän oikea mitoitus on tärkeää, jotta investointi ja maalämmön energianpeitto ovat oikeassa suhteessa. Maalämpöä ei juuri koskaan mitoiteta 100% tehotarpeeseeen, vaan paukkupakkisilla lämpöpumppua avustaa sähkövastukset ja sähkökattila. Maalämpö voidaan myös yhdistää kaukolämpöön Smart Heatingin älykkääksi hybridijärjestelmäksi, jos esimerkiksi kantakaupungin tontti on niin pieni, ettei maalämmöllä yksin voida saada riittävää tehonpeittoa. Lämpöpumppu – kaukolämpö hybrideissä hyvänä puolena on oivallinen mahdollisuus (SPOT) pörssisähkön hinnan mukaiseen ohjaukseen. Maalämpöön voidaan yhdistää myös maaviileä tuomaan asumismukavuutta kesäkuumalla. Maaviilennyksen käytönaikaiset kulut ovat minimaaliset ja samalla maaviileä palauttaa (lämmittää) maalämpökaivoja syksyn lämmityskautta varten.

Maalämpö on hyvä valinta myös ympäristön kannalta

Maalämpöä käytettäessä suurin osa lämmitysenergiasta on uusiutuvaa energiaa ja muihin
lämmitysmuotoihin verrattuna CO2-päästöt ovat pienimmät. Se pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä ja omavaraisuutensa ansiosta sen kustannukset ovat hyvin ennustettavissa muihin energiamuotoihin verrattuna. Taloyhtiön päästöt voivat vähentyä jopa 70 % tai vihreällä sähköllä jopa 100 %.

Kuinka maalämpö toimii?

PUSKURIVARAAJASSA on rakennuksen lämmitykseen käytettävää vettä.
Puskurivaraaja pidentää maalämpöpumpun käyttöikää ja varmistaa lämpötilan tasaisuuden lämmönjakoverkossa.

MAALÄMPÖPUMPPU siirtää maa- ja kallioperästä kerätyn lämmön rakennuksen lämmitysveteen, käyttövesivaraajaan tai -varaajiin ja puskurivaraajaan. Maalämpöpumppu tuottaa kolmin–nelinkertaisen määrän lämpöenergiaa käyttämäänsä sähköenergiaan verrattuna.

LÄMMÖNJAKOVERKKO on kaikissa maalämpökiinteistöissä vesikiertoinen. Rakennuksessa oleva vesikiertoinen lämmönjakoverkko voidaan lähes poikkeuksetta yhdistää
maalämpöön tai rakennukseen voidaan asentaa uusi vesikiertoinen lämmönjakoverkko.

KÄYTTÖVESIVARAAJAA lämmitetään maalämpöpumpulla. Käyttövesivaraajien koko
ja lukumäärä riippuvat kiinteistön lämpimän käyttöveden kulutuksesta.

SÄHKÖKATTILA toimii lisäenergian ja varalämmön lähteenä.

PAISUNTA-ASTIAT pitävät lämmönjakoverkostossa kiertävän veden sekä lämmönkeruupiirissä kiertävän lämmönkeruunesteen paineen tasaisena.

KOKOOMAKAIVOON kootaan lämpökaivoista siirtoputkistoa pitkin tuleva lämmönkeruuneste. Kokoomakaivolta lämmönkeruuneste kulkee maalämpöpumpulle runkoputkiparia pitkin. Smart Heatingin älykäs maalämpöjärjestelmä sisältää maalämpökaivojen keruunesteen paluulämpötilamittaukset, jotka asennetaan yleensä kokoomakaivoon.

SIIRTOPUTKISTOA pitkin lämmönkeruuneste kulkee lämpökaivoilta kokoomakaivoon.
Siirtoputkisto on suojattu ja eristetty lämpöhäviöiden estämiseksi.

LÄMPÖKAIVOSSA eli energiakaivossa on lämmönkeruuputkisto, jossa virtaa lämmönkeruunestettä. Neste on jäätymätöntä bioetanolin ja veden seosta. Lämpökaivossa on pohjavettä, jonka välityksellä kallioperän lämpö siirtyy lämmönkeruunesteeseen. Smart Heatingin älykäs maalämpöjärjestelmä sisältää maalämpökaivojen keruunesteen paluulämpötilamittaukset, jotka asennetaan yleensä kokoomakaivoon. Energiakaivokohtaisen lämpötilamittauksen avulla kaivojen kehitystä voidaan seurata lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.

Sopiiko maalämpö meille?

Selvitämme puolestanne maalämpöjärjestelmän soveltuvuuden teidän tontille ja kiinteistöön. Mahdollisina esteinä voivat olla tontin alapuolella olevat tunneliverkostot tai muut rakenteelliset esteet tai joissain tapauksissa pohjavesialue. Maalämpö voidaan ottaa useimmiten vähintäänkin hybridilämmitysjärjestelmänä käyttöön pienelläkin tontilla, sillä sen hyödyntämiseen tarkoitetut porakaivot eivät vie tilaa maan pinnalla eivätkä rajoita tontin käyttöä. Myös poraustyöt onnistuvat yllättävän pienilläkin kaupunkitonteilla, jos porauskalusto saadaan siirrettyä porttikongista sisäpihalle.

Hybridilämmitysjärjestelmän investointikustannukset ovat yleensä pienemmät, koska niin sanottuja maalämmön tehomitoituskaivoja ei tarvitse porata tontille lainkaan. Hybridijärjestelmässä kaukolämpö tukee maalämpöä kulutuksen huipputunteina sekä ajoittain käyttöveden priimauksessa. Smart Heatingin älykäs automaatio kykenee ohjaamaan hybridilämmitysjärjestelmää pörssisähkön hinnan mukaisella SPOT-ohjauksella ja lisäksi vaikkapa sääennustetta hyödyntäen.

Maalämpö on toimiva lämmitysmuoto kerrostaloihin ja muihin suuriin kiinteistöihin. Jos kerrostalossa on huippuimureilla toteutettu ilmanvaihto, maalämpöön voidaan yhdistää poistoilman lämmöntalteenotto, jolloin kaivoja voidaan palauttaa (lämmittää) kesäaikana poistoilman lämpöenergiaa kierrättämällä kaivokentässä. Maalämmön avulla voidaan tyypillisessä kerrostalossa säästää noin 60–70 % ostoenergiasta, ja yhdistettynä poistoilman lämmön talteenottoon säästöt ovat vielä suuremmat.

Kysy lisää maalämmön sopivuudesta tontillenne!