Moderni talotekniikka sulautui saumattomasti 50-luvun taloon Munkkiniemessä

Etusivu » Poistoilman lämmöntalteenotto – Ajankohtaista » Moderni talotekniikka sulautui saumattomasti 50-luvun taloon Munkkiniemessä
Julkaistu: 14 lokakuun, 2024

As Oy Laajalahdentie 18 Helsingin Munkkiniemessä kyllästyi alati kallistuviin kaukolämpömaksuihin ja päätti vaihtaa edulliseen maalämpöön.

–          Taloyhtiömme hallitus ryhtyi vertailemaan erilaisia vaihtoehtoja energiaremontille viime vuonna, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Hannes Saarinen.

–          Päällimmäisenä hallituksella oli mielessä kustannussäästö, mutta asukkaiden kanssa keskusteltaessa myös ympäristöarvot nousivat tärkeäksi tekijäksi.

Laajalahdentie 18 hallitus perehtyi energiaremontteihin huolella, ja lähti kilpailuttamaan tekijöitä.

–          Smart Heating valikoitui meille toimijaksi hyvien referenssiensä pohjalta. Useamman remontin jälkeen arvostamme urakoitsijaa, jonka kanssa asioiminen on miellyttävää, sanoo Saarinen.

–          Jo suunnitteluvaiheessa huomasimme, että urakoitsija tiesi mitä teki, ja ammattitaito oli kohdillaan.

Taloyhtiö irrotettiin kesän remontissa kokonaan kaukolämmöstä, ja tontille porattiin viisi 320 metriä syvää maalämpökaivoa.

–          Remontti oli kaikkiaan varsin vaivaton meille, ääni- ja pölyhaittaa oli vain kaivojen porausvaiheessa, kertoo Saarinen.

–          Olimme myös tyytyväisiä siihen, että Smart Heating reagoi nopeasti havaitsemiimme puutteisiin remontin aikana, ja teki heti pyytämämme korjaukset.

Smart Heating toteutti taloon myös älykkään poistoilman lämmöntalteenoton (PILP).

–          Oli yllätys, kuinka suuressa roolissa järjestelmän kokonaisuudelle oli remontissamme poistoilman lämmöntalteenotto, kertoo Saarinen.

Poistoilmalämpöpumppu (PILP) ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta huippuimurin tilalle asennettavalla LTO-huippuimurilla. Lämpö siirretään neulalämmönsiirtimen avulla lämmönsiirtoputkistoon ja sieltä lämpöpumpulle, joka korottaa lämmön lämmitysvaraajaan, josta lämpöä käytetään uudelleen. Smart Heatingin käyttämä neulalämmönsiirrin on Retermia merkkinen suomalaisinnovaatio, jossa ilmavirtaus ei laminarisoidu: näin hukkalämpö pystytään pudottamaan n. +1 asteeseen talvella (muilla noin +8), ja suuremman putkiston ansiosta myös painehäviö on pienempi ja lämmönsiirtokyky parempi.

Munkkiniemen arvoalueella sijaitseva 1957 valmistuneessa taloyhtiössä ollaan tyytyväisiä myös siitä, että vaikka taloon upotettiin modernia tekniikkaa, sen ulkonäkö ei kärsinyt.

–          Tekniikka on huomaamatonta, ja taloyhtiömme 50-lukulainen ulkoasu säilyi, Saarinen toteaa.

Laajalahdentie 18 lämpiää tulevana talvena kokonaan poistoilman kierrätettävällä energialla sekä puhtaalla maalämmöllä. Taloyhtiön arvioitu säästö lämmityskuluissa on yli 40 000 € vuodessa ja CO2 päästöissä yli 70 %. Se vastaa bensakäyttöisellä henkilöautolla ajettuna yli 400 000 km vuodessa. Energiatehokkuuden myötä kulutetaan siis vähemmän energiaa, jolloin sekä päästöt vähenevät että asumiskulut pienenevät.